Śląskie Rolady Wołowe

Reklama

Opis przygotowania

► Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, uformować owalne plastry i ułożyć jeden obok drugiego, każdy rozbity kawałek, posolić, popieprzyć i posmarować z jednej strony lekko musztardą. Na tak przygotowane mięso położyć, pokrojony w kostkę boczek, kielbasę, cebulę i ogórek.

► Ponad nadzieniem założyć dłuższe brzegi mięsa, zwińąć w rolady, obwiązać białą bawełnianą nicią i z wierzchu oprószyć papryką. W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim rolady, gdy się zrumienią podlewać od czasu do czasu wodą, pod koniec duszenia dodać pokrojone pieczarki i dusić do miękkości. Gdy rolady są miękkie, wyjąć na talerz i zdjąć nitki.

► Mąkę rozrobić w zimnej wodzie, wlać do sosu i pogotować aż sosik zgęstnieje, teraz sos doprawić gęstą śmietaną i posypać posiekanym koprem. Podawać z śląskimi kluskami i czerwoną kapustą.

Składniki

  • 4 Szt. Podłużnych płatów mięsa wołowego2 Średnie ogórki kiszone
  • 1 Średnia cebula
  • 4 Łyżki musztardy
  • 200 gr. Kiełbasy
  • 120 gr. Surowego boczku wędzonego
  • 200 gr. Pieczarek
  • Tłuszcz do smażenia (masło pół na pół z margaryną)
  • Mąka pszenna
  • 2 Łyżki śmietany
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Papryka słodka

Podobne przepisy do Śląskie Rolady Wołowe