Śledź pod kołderką.

Reklama

Opis przygotowania

Buraczki ugotować w lekko osolonej wodzie, gdy będą miękkie obrać , utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotować na twardo a następnie pokroić w kostkę, śledzie solone namoczyć krótko w wodzie, po czym wyjąć i lekko skropić cytryną kroić w paseczki.
Majonez rozprowadzić z taką ilością jogurtu, aby powstał gęsty sos.
Wszystkie składniki ułożyć warstwami w szklanej misie nie mieszając w następującej kolejności-
buraczki,majonez,śledzie,majonez,jajka,buraczki,majonez,itd.
Ostatnią warstwą tej pysznej sałatki zawsze muszą być jajka.

Przy kupowaniu śledzi należy zwrócić uwagę czy są one dobrze przykryte solanką. Jeśli solanki jest mało śledzie nabierają gorzkawego smaku a ich skórka robi się żółta lub brązowa.

Składniki

  • -4 duże buraki-6 jajek
  • -4 duże solone śledzie(matjasy)
  • -1 cytryna
  • -1/2 słoika majonezu (150g)
  • -1 opakowanie jogurtu naturalnego.

Podobne przepisy do Śledź pod kołderką.