Śledź w warzywach

Reklama

Opis przygotowania

Filety obdzieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa oczyszczamy, obieramy. Cebulę kroimy w ćwierć plasterki, paprykę w paski, marchewkę w krążki lub pół krążki, kukurydzę osączamy z zalewy. Na patelni/w rondelku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulkę a gdy się zeszkli dodajemy marchewkę, dusimy 3-5 min.. Następnie dodajemy paprykę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i doprawiamy – sos powinien być słodko ostry – dusimy całość jeszcze 2-3 min., odstawiamy do przestudzenia (kiedy robiłam takie śledzie pierwszy raz to warzywa ułożyłam na rybie kiedy były jeszcze gorące i śledź się pod nimi "ugotował"…był smaczny, ale za miękki). W naczyniu układamy kawałki śledzia a na nich warzywa. Naczynie przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce, do lodówki, na przynajmniej kilka godzin aby smaki się przegryzły. Podajemy z pieczonymi w łupinach ziemniakami albo z ciemnym chlebem.

Składniki

  • 4-5 filetów śledziowych z zalewy octowej1/2 puszki 400g kukurydzy konserwowej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • do smaku: sól, cukier, papryka mielona słodka, pieprz cayenne
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego

Podobne przepisy do Śledź w warzywach