Śledzie moje ulubione

Reklama

Opis przygotowania

Śledzie wymoczyć ok.1-2 godziny, wypłukać. Pokroić w paski lub nieco większe kawałki. Cebule skroić w półplastry i zeszklić na oleju (ja robię taką porządnie miękką cebulę-bo taką u mnie lubią domownicy), ostudzić. Wymieszać olej, ocet, wodę wsypać dużą szczyptę lub dwie pieprzu czarnego. Składniki zalewy wymieszać. Ułożyć śledzie przekładając cebulą (ja robię je w zamykanym wiadereczku) i zalać zalewą tak aby dobrze dostała się do samego spodu. Odstawić na noc i rano można zajadać. Smacznego.

Składniki

  • na 2 kg śledzi (płaty śledziowe solone) 4 duże cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody przegotowanej i wystudzonej
  • 1 niepełna szklanka octu 10 %
  • pieprz

Podobne przepisy do Śledzie moje ulubione