Śledzie w śmietanie

Reklama

Opis przygotowania

Śledzie namoczyć na ok. 2 godziny (czas moczenia zależy od tego, jak słone mamy śledzie).
Cebulę pokroić w kostkę, sparzyć wrzątkiem, osączyć i ostudzić.
Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę, jabłko zetrzeć ze skórką na grubej tarce jarzynowej i skropić je sokiem z cytryny.
Śledzie pokroić na kawałki ok. 3 cm, dodać cebulę, ogórki i jabłko.
Śmietanę wymieszać z majonezem, cukrem pudrem i pieprzem. Połączyć ze śledziami. Odstawić do lodówki na 2 dni. Co dzień przemieszać śledzie ze śmietaną. Najlepiej smakują z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Składniki

  • 5 płatów śledziowych solonych1 duże winne jabłko
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 400 ml śmietany 12 %
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • pieprz mielony do smaku

Podobne przepisy do Śledzie w śmietanie