Jajko, przed rozbiciem i oddzieleniem białka, należy umyć dokładnie i parzyć przez kilka sekund we wrzątku. Śliwki umyć, usunąć pestki a miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 2-3 szkl. wody, dodać sok z cytryny, cukry i przyprawy, gotować na małym ogniu ok.10-15 min. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z płynem, ponownie postawić na ogniu. Schłodzone białko ze szczyptą soli ubijać mikserem na sztywno, dodając powoli cukier waniliowy i cukier puder. Na delikatnie wrzącą zupę kłaść piankowe kluseczki formując je za pomocą dwóch małych łyżeczek, gotować 3-5 min. tak, aby zupa tylko lekko wrzała a pianki gotowały się w oparach. Podając można posypać wierzch mielonym cynamonem, ja dodałam mieloną przyprawę korzenną do deserów i kawy f-my Kamis. Taka zupa będzie też smakowała z dodatkiem cynamonowych grzaneczek