Słodki kaprys

Reklama

Opis przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni oraz przygotowujemy papierowe lub silikonowe foremki. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Roztrzepujemy jajko i dodajemy je wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, lemoniadą i śmietaną do mąki. Całość mieszamy szybko, ale dokładnie. Nieco mniej niż połowę ciasta wykładamy do foremek, następnie nakładamy na nie po solidnej łyżeczce Fantazji śliwkowej, a na wierzch rozdzielamy resztę ciasta. Posypujemy babeczki płatkami migdałowymi i umieszczamy je na blaszce w piekarniku. Pieczemy ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki na 5 minut i wyjmujemy je z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.

Składniki

  • - słoiczek Fantazji śliwkowej Gomar Pińczów, - 250 g mąki,
  • - 100 ml lemoniady (lub innego owocowego napoju gazowanego),
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - pół łyżeczki sody,
  • - sól,
  • - 75 g masła,
  • - 1 jajko,
  • - 70 g cukru,
  • - cukier waniliowy,
  • - 100 g kwaśnej śmietany,
  • - cukier puder,
  • - płatki migdałowe

Podobne przepisy do Słodki kaprys