Słodki salceson

Reklama

Opis przygotowania

Mleko, margarynę, cukier, kakao zagotować. Wystudzić ale nie całkiem na zimno. Dodać bakalie, orzechy, pokruszone herbatniki i wymieszać. Do tego wlać rozpuszczoną galaretkę lub żelatynę. Całość wlać do plastikowej butelki ( w której odcinamy szyjkę). Wynieść w chłodne miejsce najlepiej na noc. Jak się zsiądzie, odcinamy po kawałku butelki i kroimy w krążki. W środku przypomina salceson. (galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody a żelatynę w 1/2 szklance wody).

Składniki

  • mleko 1 szkl cukier 1 szkl
  • kakao Wawel 3 łyżki
  • margaryna 1 kostka
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • lub żelatyna 3 łyżki
  • herbatniki "Petitki" 2 - 3 paczki
  • bakalie różne 1/2 szkl
  • orzechy 1/2 szkl

Podobne przepisy do Słodki salceson