Słodkie placuszki

Reklama

Opis przygotowania

Masło stopić i ostudzić, resztę składników wymieszać razem i na koniec dodać tłuszcz całość wymieszać mikserem do uzyskania pęcherzyków powietrza, ciasto musi być gęściejsze od ciasta na naleśniki. Smażymy na złoty kolor bez tłuszczu na patelni teflonowej.
Placuszki podajemy posypane pudrem lub z bitą śmietaną i owocami, cudownie też smakują same lub polane sosem owocowym.

Składniki

  • 3 szklanki mąki1.1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Podobne przepisy do Słodkie placuszki