Słoneczna zupa marchewkowa

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa oczyściłam, pokroiłam w niedużą kostkę, zalałam wodą tylko tyle żeby je przykryła. Dodałam 1 łyżeczkę masła, 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki cukru. Do tego 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej i 3-4 szczypty szafranu. Gotowałam pod przykryciem aż warzywa były zupełnie miękkie. Na koniec dodałam (rzadko to robię, ale to była zupa na szybko) 1 bulionetkę wołową a gdy się rozpuściła zmiksowałam zupę blenderem. Powstał gęsty krem – można go lekko rozrzedzić jeśli ktoś chce. Sprawdziłam smak, można doprawić jak komu mało czegoś. Na talerzu przybrałam kropelkami śmietany i koperkiem. A stosik wiórków (siana w/g mojego męża) jest z pora – kawałek ok. 10 cm. posiekałam wzdłuż na cienkie paseczki i usmażyłam wrzucając go na bardzo gorący olej, kiedy się zrumienił osączyłam na ręczniku papierowym.

Składniki

  • 6 młodych, ale dużych marchewek5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości
  • 1 bulionetka wołowa
  • do smaku: sól, cukier, papryka mielona słodka, szafran
  • do przybrania: trochę gęstej śmietany, kilka listków koperku, kawałek pora

Podobne przepisy do Słoneczna zupa marchewkowa