Smażona Wątroba Wołowa / jak u Mamy

Reklama

Opis przygotowania

► Wątróbkę uzdatnić, mocząc ją około 60 minut w mleku z kilkoma kroplami cytryny, następnie pokroić w plastry, obtoczyć w mące i bez przyprawiania położyć płasko w patelni teflonowej na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.

► Po kilku munutach smażenia, gdy wątróbka się lekko przyrumieni dodać, masło, śmietanę, obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula zmięknie. Wątróbka staje się twarda gdy zbyt wcześnie doda się sól, wątróbka twardnieje także od zbyt powolnego smażenia.

► Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz i teraz dopiero posolić i popieprzyć.

Składniki

  • 700 gr. Wątroby wołowej4 Łyżki oleju
  • 1 Łyżka masła
  • Mąka pszenna
  • 2 Łyżki śmietany
  • 2 Średnie cebule
  • 2 Szklanki mleka lub maślanki
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Podobne przepisy do Smażona Wątroba Wołowa / jak u Mamy