Smażone ciasteczka

Reklama

Opis przygotowania

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać cukier waniliowy i masło, rozcierać razem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, następnie dodać wiśniówkę i około 1/2 szklanki mleka (ma powstać ciasto jak na makaron). Zagniecione ciasto schłodzić w lodówce około 1 godz, w trakcie chłodzenia ciasto 2-3 razy rozwałkować i złożyć w kopertę .
Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku położyć porcję nadzienia i dowolnie zlepić ja lubię tak jak pierogi .
Ciastka smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.

Nadzienie wiśniowe: Wiśnie bez pestek ja miałam z kompotu, dokładnie osączyć z nadmiaru soku i wymieszać z galaretką.

Składniki

  • 1 szklanka mąki1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • mleko
  • olej
  • cukier puder
  • 1 szklanka wiśni bez pestek
  • 2 łyżki galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka wiśniówki

Podobne przepisy do Smażone ciasteczka