Smażone kopytka

Reklama

Opis przygotowania

Ugotowane ziemniaki, marchew, seler i pietruszkę kręcimy przez maszynkę z sitkiem o większych oczkach. Mięso obieramy i razem z cebulką podsmażamy na odrobinie tłuszczu, dodajemy do ziemniaków. Mieszamy to z jajkiem przyprawami i mąką, jeśli ciasto jest za luźne dajemy więcej mąki, ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Na podsypanej mąką stolnicy kroimy większe kopytka i smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem koperkowym i surówką z białej kapusty (taka pasuje idealnie do całości), ale z barszczem czerwonym jest też smaczne.

Składniki

  • gotowane ziemniaki około 1/2kgśredniej wielkości marchew
  • pietruszka
  • kawałeczek selera
  • jajko
  • cebula
  • mięso z kurczaka np.z rosołu około 25-30 dag
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do potraw z ziemniaków
  • około 2 szklanek mąki
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Smażone kopytka