Smażony Makaron z Jajkiem i Parmezanem

Reklama

Opis przygotowania

► Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

► Na patelni rozgrzać masło, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zarumieni dodać w paski pokrojoną kiełbasę, przyprawić solą, pieprzem, bazylią, rozmarynem, chili i jeszcze przez chwilę smażyć, teraz dodać makaron, olej, wymieszać i smażyć aż makaron nabierze złotego koloru.

► Jajka rozbić, widelcem roztrzepać, posolić, domieszać posiekaną natkę pietruszki, wlać do makaronu i w trakcie smażenia mieszać aż jajka się zetną / doprawić sosem chilli i sosem sojowym /

► Na koniec posypać tartym parmezanem / jak kto lubi /.

Składniki

  • 300 gr. Makaronu spaghetti300 gr. Kiełbasy ( pokrojonej w paski )
  • 2 Łyżeczki masła
  • 4 Łyżki oliwy
  • 3 Jajka
  • ½ Średniej cebuli
  • 5 Ząbków czosnku ( posiekanych )
  • Tarty parmezan
  • Bazylia
  • Rozmaryn
  • Chilli sos ostry ( hau sanh )
  • Sos sojowy
  • 1 Pęczek natki pietruszki
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Chili (proszek)

Podobne przepisy do Smażony Makaron z Jajkiem i Parmezanem