Śmietankowiec

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę,proszek do pieczenia,margarynę,masło,smalec,
cukier puder posiekać nożem dodać żółtka szybko wyrobić ciasto podzielić na 2 części(ja piekę na blaszce o trzech bokach o wym.41x26cm)blachę wyłożyć papierem do pieczenia upiec placki najlepiej po upieczeniu jednego placka delikatnie z sunąc go na deskę i piec drugi placek.Śmietanę dobrze schłodzoną ubić pod koniec ubijania dodać cukier wymieszany z śmietan-fixem i jeszcze chwilkę ubijać aby śmietana była ubita na sztywno,wyłożyć na placek, drugi placek delikatnie z sunąć na ubitą śmietanę choć się trochę połamie to nie szkodzi.
Puszkę mleka skondensowanego wsadzić do garnka z wodą i gotować 2 godz.zrobi się kajmak i gorący rozprowadzić na placek,płatki migdałów uprażyć na patelni i posypać na ciepły kajmak lub posiekanymi orzechami,dać do lodówki do schłodzenia.
Placek robi się bardzo szybko jak wcześniej wstawi
się puszkę mleka do gotowania.

Składniki

  • Ciasto:50 dkg mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szk.cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa
  • 1 litr śmietany 30%
  • 4 śmitan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • płatki migdałów lub posiekane orzechy włoskie

Podobne przepisy do Śmietankowiec