Smocza zupa

Reklama

Opis przygotowania

Książka Beaty Krupskiej „Sceny z życia smoków” to bajkowa opowieść o sympatycznych smokach. Była u nas w domu, kilkanaście lat temu, czytana codziennie a później wielokrotnie do niej wracaliśmy. Pełna zabawnych postaci i śmiesznych dialogów. Tak więc od wielu lat zupa ogórkowa, chociaż zwyczajna, jest u nas zwana właśnie „smoczą” zupą.
Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotować na małym ogniu aż mięsko będzie zupełnie miękkie, wyjąć, przestudzić, oddzielić mięso od kości. Do gorącego wywaru dodać ziemniaki, gdy będą miękkie dosypać posiekane warzywa, i chwilkę pogotować. Dodać obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku, ew. dolać kwas ogórkowy albo trochę wody (my lubimy kwaśną!), zagotować, doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia zabielić śmietaną, podawać posypaną resztą koperku.

Składniki

  • 3 skrzydełka z kurczaka2 szklanki ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 mała marchewka + po kawałku korzenia pietruszki, selera i kawałek pora (wszystko posiekane, ok. 1 szkl.)
  • 3-4 ogórki kiszone (takie samodzielnie kiszone)
  • 1/2 szklanki kwasu ogórkowego
  • 2-3 ząbki kiszonego czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 22% albo kremówki (musi być dobrej jakości żeby się nie zwarzyła w kwaśnej zupie)
  • 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek kminku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Podobne przepisy do Smocza zupa