Książka Beaty Krupskiej „Sceny z życia smoków” to bajkowa opowieść o sympatycznych smokach. Była u nas w domu, kilkanaście lat temu, czytana codziennie a później wielokrotnie do niej wracaliśmy. Pełna zabawnych postaci i śmiesznych dialogów. Tak więc od wielu lat zupa ogórkowa, chociaż zwyczajna, jest u nas zwana właśnie „smoczą” zupą.
Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek i gotować na małym ogniu aż mięsko będzie zupełnie miękkie, wyjąć, przestudzić, oddzielić mięso od kości. Do gorącego wywaru dodać ziemniaki, gdy będą miękkie dosypać posiekane warzywa, i chwilkę pogotować. Dodać obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku, ew. dolać kwas ogórkowy albo trochę wody (my lubimy kwaśną!), zagotować, doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia zabielić śmietaną, podawać posypaną resztą koperku.