Śnieżka kokosowa z sezamem

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę z proszkiem a na końcu kokos. Ciasto podzielić na 2 części wylać do takich samych blaszek (21x26cm) i upiec dwa placki.

Wkładka sezamowa:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i miód. Pod koniec wsypać sezam i dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto wylać do takiej samej blaszki jak ciasto kokosowe i upiec na ciemnozłoty kolor.

Krem:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie maki. W pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Na gotujące się wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem.

Sposób przełożenia:
Ciasto kokosowe>>połowa kremu>>ciasto sezamowe>>druga połowa kremu>>ciasto kokosowe>>polewa.

Składniki

  • Ciasto:6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wkładka sezamowa:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 3,5 łyżki ziaren sezamu
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • kostka masła

Podobne przepisy do Śnieżka kokosowa z sezamem