Śnieżynka cytrynowa z galaretką

Reklama

Opis przygotowania

Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe; do rozmąconych jajek dodajemy cukier, a następnie mąkę z proszkiem i kisielem, plus zapach, wstawiamy do nagrzanego do 200* piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Przestudzone ciasto dzielimy na dwa równe płaty i nasączamy płynem sporządzonym z podanych składników. Jogurt i szklankę mleka lekko miksujemy, potem łączymy z pianką cytrynową w proszku,gdy masa będzie jednolita wykładamy ją na ciasto. Przyrządzamy galaretkę i tężejącą wylewamy na cytrynową piankę, a następnie przykrywamy wierzchnim płatem ciasta. Wstawiamy do lodówki. Śnieżki (dwie)miksujemy ze szklanką mleka i łyżeczką soku z cytryny, tak powstałą masą obrabiamy tort za pomocą szprycy cukierniczej. Dekorujemy plasterkami cytryny i ptysiowymi paluszkami. Schładzamy w lodówce około 2 godzin. Smacznego.

Składniki

  • CIASTO5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 kopiaste łyżki kisielu cytrynowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy
  • DODATKOWO:
  • pianka cytrynowa
  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 Śnieżki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 plasterki cytryny
  • mini paluszki ptysiowe
  • DO NASĄCZENIA:
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 krople zapachu cytrynowego

Podobne przepisy do Śnieżynka cytrynowa z galaretką