Sos cukiniowy – do słoików

Reklama

Opis przygotowania

Cukinie zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, pokroić pieczarki w ćwierć plastry. Papryki i cebule skroić w kostkę. Warzywa dusić na oleju. J dusiłam partiami ze względu na ilość warzyw a na koniec wymieszałam razem w garnku. Wlać pomidory z puszek i razem dusić na małym ogniu przez chwilę.
nałożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Z tej porcji wychodzi 6 słoików o poj. 0,5 l.
Sos wystarczy podgrzać i podać z mięsem, makaronem, ziemniakami czy z pieczywem.
Na zdjęciu wersja z karczkiem pieczonym w ziołach.

Składniki

  • 2 cukinie1 kg pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie po 420 ml lub świeże pomidory
  • 1 czubata łyżka vegety
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1 czubata łyżka ziół prowansalskich

Podobne przepisy do Sos cukiniowy – do słoików