Sos jogurtowo – cebulowy

Reklama

Opis przygotowania

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito, przelać wrzątkiem a następnie zimną wodą, dokładnie osączyć. Jogurt wymieszać ze śmietaną, dodać cebulę, posiekane jabłko, doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym, odstawić na ok. 30 min. aby się "przegryzł". Podawać posypany szczypiorem. Idealny do pieczonych ziemniaków, grillowanych mięs i warzyw…

Składniki

  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cebula cukrowa biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1/4 winnego jabłka
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, kilka kropli soku z cytryny

Podobne przepisy do Sos jogurtowo – cebulowy