Sos pieczarkowy Msewki.

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki opłukałam i osuszyłam.Pokroiłam w grubą kostkę.Cebulę natomiast w kostkę. Na patelni rozgrzałam olej , dołożyłam masło i wrzuciłam pieczarki.Smażyłam na małym ogniu dodając pod koniec cebulę.Gdy się zeszkliła oprószyłam całość przyprawami i posypałam mąką.Zasmażyłam razem dodając po chwili małymi porcjami zimną wodę i energicznie mieszałam,by nie tworzyły się grudki.Do całości dodałam posiekaną natkę pietruszki i podgrzałam. Sos świetnie pasuje do ryżu,ziemniaków,kaszy czy makaronu.

Składniki

  • * 10-12 dużych pieczarek * 1 duża cebula
  • * garść posiekanej natki pietruszki
  • * 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • * duża szczypta suszonego tymianku
  • * 1 płaska łyżeczka przyprawy typu vegeta lub sól do smaku
  • * 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • * zimna woda-ok.1 szklanki
  • * 2 łyżki oleju
  • * plaster masła prawdziwego-ok.2-3 dag

Podobne przepisy do Sos pieczarkowy Msewki.