Sos pomidorowo – cukiniowy z lubczykiem

Reklama

Opis przygotowania

Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę. Cukinię opłukać, pokroić w ćwierć plasterki. Na oliwie z czosnku Hot Garlic i z suszonymi pomidorami udusić czerwoną cebulkę, wrzucić cukinię, posiekany czosnek marynowany, podsmażyć.Dodać pomidory i posiekany lubczyk. Doprawić solą, nie pieprzyć, gdyż oliwa z czosnku jest pikantna. Dusić aż pomidory się rozgotują a sos zagęści.Wlać bulion o smaku wędzonego boczku (choć niekoniecznie). W małej ilości zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do sosu, chwilę pogotować, aż sos straci posmak surowizny i zgęstnieje.
Sos pasuje do makaronu, ryżu i ziemniaków. Ja podałam z klopsikami i ziemniakami.
Lubczyk nadaje mu niesamowity smak i aromat.

Składniki

  • 4 szt pomidory duże mięsiste,30 dag cukinii,
  • 1/3 pęczka lubczyku świeżego,
  • 10 ząbków czosnek marynowany w oliwie pikantny Hot Garlic,
  • 2 łyżki oliwa z czosnku marynowanego Hot Garlic,
  • 5-6 łyżek oliwa z czosnku marynowanego z suszonymi pomidorami,
  • 1 szt czerwona cebula posiekana,
  • 1 czubata łyżka mąka ziemniaczana,
  • 0,5 litra bulion z kostki o smaku wędzonego boczku

Podobne przepisy do Sos pomidorowo – cukiniowy z lubczykiem