Makaron wstawiamy do garnka i gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ma być al’dente, czyli pół twardy.
Marchewkę ścieramy na większych oczkach. Podsmażamy na oliwie przeciśnięty czosnek razem z posiekaną cebulką, aż do zeszklenia.
Kolejno dodajemy mięso mielone. Chwilę potem (jak mięso zmieni kolorek) dorzucamy wiórki marchewki.
Smażymy całość na niewielkim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Gdy marchewka zmięknie, przenosimy zawartość do garnka, wlewamy przecier lub dodajemy koncentrat. Gotujemy chwilę jeszcze do uzyskania gęstej konsystencji.
Gotowy sos wykładamy na ugotowany makaron na talerze. Można posypać wierzch startym serem żółtym, aczkolwiek nie jest to konieczne.
Smacznego! 🙂