Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem

Reklama

Opis przygotowania

► MARYNATA : sok z cytryny, osiem łyżek oliwy, czosnek, rozmaryn i bazylia. Krewetki posolić popieprzyć, zalać marynatą i odstawić na 30 minut.

► Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

► Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, krewetki wyjać z marynaty ( marynatę zachować ) odsączyć, wrzucić na patelnię i smażyć chwilę do zróżowienia, gotowe wyjąć na talerz.

► Zachowaną marynatę wlać na patelnię, dodać dwie łyżki oliwy, wrzucić ugotowany makaron i chwilę smażyć, następnie dodać krewetki, chili, posiekane liście bazylii, wszystko razem wymieszać i jeszcze trochę podsmażyć / podgrzać / na sam koniec posypać z wierzchu tartym parmezanem.

Składniki

  • 250 gr. Krewetek ( surowych około 25 sztuk )300 gr. Makaronu spaghetti
  • 4 Łyżki oliwy
  • Tarty parmezan
  • Bazylia świeża ( kilkanaście liści ) lub Natka pietruszki
  • Przyprawy: Sól / Pieprz / Chili (proszek)
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 8 Łyżek oliwy
  • 5 Ząbków czosnku ( posiekanych )
  • Sok z ½ cytryny
  • Bazylia
  • Rozmaryn

Podobne przepisy do Spaghetti z Krewetkami i Parmezanem