Śródziemnomorskie tartaletki warzywne

Reklama

Opis przygotowania

– Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejszcze kawałki masło. Szybki wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
– Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy – gotowe.
– W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Bakłażana należy pokroić w plastry i moczyć przez 30 minut w osolonej zimnej wodzie. Osuszamy. Następnie na oliwie z oliwek extra vergine bakłażana pokrojonego w kostkę podsmażamy. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę, suszone pomidory oraz plasterki czosnku. Dla zwiększenia aromatu potrawy dodajemy oliwę z suszonych pomidorów. Dusimy przez 10 minut, na sam koniec dodajemy oregano oraz Specialite, sól i pieprz.
– Gdy ciasto na tarteletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
– Przygotowujemy masę z jajek i sera, roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy potarty na grubych oczkach ser gruyer, doprawiamy solą i pieprzem. Masą jajeczno – serową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele – wtedy wyleje się poza foremkę.
– Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut – aż ser się ładnie przyrumieni – w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.

Składniki

  • Na ciasto kruche:
  • 250 g mąki + do posypania blatu
  • 125 g masła + do wysmarowania foremek
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 duża cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 4 plastry suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 dag sera gruyer
  • 3 łyżeczki przyprawy Specialite - suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 jajka

Podobne przepisy do Śródziemnomorskie tartaletki warzywne