CIASTO:
Żółtka, cukier oraz masło ucieramy na puszystą masę. W misce rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy olej i spirytus.Gotowe ciasto, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na pół, przekładamy na stolnice posypana mąką i rozwałkowujemy. Smarujemy roztrzepanym białkiem i rozkładamy masę makową, ponownie smarujemy białkiem i rolujemy. Zawijamy niezbyt ciasno w papier do pieczenia, brzegi podwijamy pod spód i układamy na brytfance. Z druga połową postępujemy identycznie. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni C.
MASA MAKOWA:
Mak zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min, na wolnym ogniu. Odsączamy na gęstym sitku i trzykrotnie mielimy, na przemian z cukrem ( trzy łyżki maku- jedna łyżka cukru). Do zmielonego maku dodajemy miód, jajko, masło, cukier waniliowy, zapach migdałowy oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!