Strucla z makiem i bakaliami

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO:
Żółtka, cukier oraz masło ucieramy na puszystą masę. W misce rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy olej i spirytus.Gotowe ciasto, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na pół, przekładamy na stolnice posypana mąką i rozwałkowujemy. Smarujemy roztrzepanym białkiem i rozkładamy masę makową, ponownie smarujemy białkiem i rolujemy. Zawijamy niezbyt ciasno w papier do pieczenia, brzegi podwijamy pod spód i układamy na brytfance. Z druga połową postępujemy identycznie. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni C.

MASA MAKOWA:
Mak zalewamy wodą i gotujemy ok 15 min, na wolnym ogniu. Odsączamy na gęstym sitku i trzykrotnie mielimy, na przemian z cukrem ( trzy łyżki maku- jedna łyżka cukru). Do zmielonego maku dodajemy miód, jajko, masło, cukier waniliowy, zapach migdałowy oraz bakalie. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Składniki

  • CIASTO:500 g mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 3-4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • MASA MAKOWA:
  • 500 g maku
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka zapachu migdałowego
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały)

Podobne przepisy do Strucla z makiem i bakaliami