Strudel z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać stopione masło, jajko, sól oraz wodę w takiej ilości, aby powstało coś na wzór ciasta na makaron. Ciasto cieniutko rozwałkować (jak najcieniej), cały płat ciasta posmarować stopionym masłem i równo rozłożyć nadzienie, założyć boki ciasta i delikatnie zwinąć, zwinięte ciasto ułożyć miejscem łączenia do dołu na wysmarowanej blaszce i górę posmarować stopionym masłem.
Piec w temp.180-190 około 35 min, po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem i podawać gorące np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany .

Nadzienie jabłkowe:
Rodzynki namoczyć w rumie lub w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego choć rum jest do tego najlepszy.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami.

Składniki

  • ciasto:30 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła stopionego
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • woda
  • nadzienie:
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • rum
  • dodatkowo;
  • masło stopione

Podobne przepisy do Strudel z jabłkami