Studenckie ciasto marchewkowe

Reklama

Opis przygotowania

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian przesianą mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą) i olej. Na koniec wsypujemy marchew i sparzone wcześniej rodzynki.

Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec do 60 min.

Zdjęcie pochodzi z ostatniej próby robienia ciasta – w studenckich warunkach! Delikatnie podpiekło się od spodu, bo niestety nie mamy piecyka z termo-obiegiem, ale ku zachwyceniu wszystkich wyrosło pięknie i smakowało jeszcze lepiej:)

Jak widać ciasto nie jest trudne do wykonania i zawsze się udaje!:)

Składniki

  • 5 jajek1 szklanka cukru
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki startej na tarce jeżynowej marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu lub
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • rodzynki

Podobne przepisy do Studenckie ciasto marchewkowe