Suflet pomarańczowy

Reklama

Opis przygotowania

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć. Zetrzeć skórkę z cytryny. Z każdej pomarańczy ściąć górę, wydrążyć środek. W ten sposób uzyskamy kubeczki.
Sokowirówką wycisnąć sok z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na białą masę, dodać mąkę ziemniaczaną, aromat, skórkę z cytryny i soki. Zmiksować, połączyć bardzo delikatnie z ubitą na sztywno pianą.
Napełnić pomarańczowe kubeczki masą do 3/4 wysokości ( suflet wyrośnie ).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.
Suflet należy przygotowywać i zapiekać bezpośrednio przed podaniem, bo szybko opada.

Składniki

  • 6 pomarańczy4 żółtka
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 2 pomarańczy

Podobne przepisy do Suflet pomarańczowy