Surówka cioci Jadzi.

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę oczyścić,osuszyć i poszatkować.Obficie posypać solą i wygnieść ją ręką,by zmiękła i puściła sok.Odstawić na ok.0,5 godziny, odlać płyn. Marchewki oskrobać,opłukać i zetrzeć na grubej,jarzynowej tarce. Podobnie ogórki małosolne.Natkę posiekać i dodać do pozostałych składników. Polać sokiem z cytryny,oprószyć cukrem i obficie pieprzem ziołowym,dosolić do smaku.Polać olejem i dobrze wymieszać.Schłodzić i ponownie wymieszać.

Składniki

  • * 1 mała główka kapusty pekińskiej * 2 marchewki
  • * 1 duży lub 2 średnie ogórki małosolne
  • * duża garść lub dwie posiekanej natki pietruszki
  • * 2-3 łyżki soku z cytryny
  • * sól,pieprz ziołowy
  • * 1 płaska łyżeczka cukru
  • * olej

Podobne przepisy do Surówka cioci Jadzi.