Surówka majonezowa

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę poszatkować, posolić delikatnie i troszeczkę polać oliwą z oliwek (jeśli używamy kapusty białej dobrze jest ją z solą i oliwą wygnieść ręką i później odlać powstały sok). Odstawić na kilka minut. Dodać utartą na tarce jarzynowej marchew i jabłka (skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Por drobniutko skroić, można przelać wrzątkiem. Posypać posiekaną natką z pietruszki. Doprwić solą, pieprzem, sokiem cytrynowym. Na koniec dać 2-3 łyżki majonezu, wymieszać i odstawić na 5-10 minut do lodówki. Smacznego

Składniki

  • kapusta pekińska lub zwykła biała 2 marchewki
  • 2-3 jabłka
  • natka pietruszki
  • biała część pora
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • majonez
  • troszkę oliwy z oliwek

Podobne przepisy do Surówka majonezowa