Surówka wielowarzywna

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie warzywa, tj. : kapustę pekińską, por, ogórek, pomidor, paprykę różnokolorową dokładnie myjemy, a potem kroimy-kapustę poszatkować na tarce, pory w prążki, ogórek-w cienkie plastry, pomidor i paprykę-w kostkę.
Według uznania możemy dodawać inne warzywa, w zależności od sezonu.
Następnie warzywa mieszamy w misce i dodajemy do nich sos sałatkowy, który robimy w innym naczyniu według przepisu z opakowania (proszek, woda, olej roślinny ocet) lub całkowicie samodzielnie.
Ta surówka jest znakomita jako dodatek do klusek, kopytek i różnych mięs.

Składniki

  • kapusta pekińska-1 sztuka,por-2 sztuki,
  • ogórek zielony-2 sztuki,
  • pomidor-2 sztuki,
  • papryka różnokolorowa-2 sztuki,
  • gotowe sosy sałatkowe, w zależności od upodobania wymieszane z wodą, olejem roślinnym, octem lub własnej roboty sos.

Podobne przepisy do Surówka wielowarzywna