Surówka z białą rzodkwią

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę pekińską wypłukać, osuszyć, poszatkować, lekko posolić i odstawić na 10-15 minut. Rzodkiew umyć, (ja obieram ze skórki), zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i mocno wygnieść ręką, odlać sok. Marchew i jabłko także zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić jabłko sokiem z cytryny. Oliwę wymieszać z wodą, pieprzem cytrynowym, cukrem i solą. Kapustę pekińską odcisnąć, dodać rzodkiew , marchew i jabłko. Polać sosem, wymieszać i schłodzić w lodówce przed podaniem.

Składniki

  • 1 duża biała rzodkiew1/2 kapusty pekińskiej średniej wielkości
  • 1 duża marchew
  • 1 winne jabłko
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 3 płaskie łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody (zimnej, przegotowanej

Podobne przepisy do Surówka z białą rzodkwią