Świąteczne pierniczki

Reklama

Opis przygotowania

Masło i miód roztopić w rondelku. Z pozostałych składników i roztopionego miodu i masła wyrobić ciasto. Wstawić na około godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek, wykrawać foremkami dowolne kształty. Piec w temperaturze 170-180*C przez ok. 8-10 minut.

Po ostudzeniu dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową lub lukrem.

Składniki

  • 3 i 3/4 szklanki maki pszennej250 g miodu sztucznego (ok. 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao Wawel
  • 100 g masła roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (30g)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo: polewa czekoladowa lub roztopiona czekolada Wawel

Podobne przepisy do Świąteczne pierniczki