Świąteczny piernik z bakaliami

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę i cukier ucieramy (lub miksujemy) dodając jajka. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy przesiane mąkę wymieszaną z sodą oraz resztę składników. Jeśli ktoś lubi można dodać trochę bakalii.
Przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką lub mąką.

Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach, pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, tzn. patyczek po wyjęciu jest suchy.
Upieczone można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Składniki

  • 3 szklanki mąki2 jajka
  • 125 g margaryny lub masła
  • ok. 350 g dżemu (najlepiej powidła śliwkowe)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao Wawel
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej + szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do pierników (20 g)
  • bakalie (orzechy, rodzynki, suszone morele, śliwki, daktyle)
  • czekoladowa polewa lub roztopiona czekolada Wawel

Podobne przepisy do Świąteczny piernik z bakaliami