Świąteczny torcik z makiem

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt
Białka ubijamy z odrobiną soli na pianę ,dodajemy cukier i ubijamy sztywną beze.Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy,na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .Po upieczeniu dzielimy na dwa krążki.

Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietany w proszku .
Cukierki kroimy na plasterki .
Jeden krążek ciasta układamy na patrze ,nasączamy kawą , smarujemy masą makową.Na masę ubita śmietana(pamiętając o zostawieniu na boki ciasta) i posypujemy cukierkami ,przykrywamy drugim nasączonym krążkiem ciasta.Boki smarujemy resztą śmietany ,wierzch polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.Dowolnie dekorujemy .

Składniki

  • Biszkopt6 jajek
  • 1.1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 śmietany w proszku typu śnieżka
  • 1/2 puszki masy makowej
  • 20 dag cukierków Chałwa w czekoladzie z Wawela
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 3/4 szklanki dobrej kawy

Podobne przepisy do Świąteczny torcik z makiem