Świderki z klopsikami

Reklama

Opis przygotowania

Pomidory mielimy albo miksujemy (jeden zostawiamy do dekoracji). Mięso mieszamy z żółtkiem, kaszą i połową cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest zbyt rzadkie dosypać jeszcze nieco kaszy. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować kuleczki wielkości małych orzechów włoskich, obtaczać lekko w mące i kłaść na rozgrzaną oliwę, obsmażyć na złoto ze wszystkich stron, przełożyć na talerz. Na patelnię dodajemy resztę cebuli i zmiksowane pomidory, smażymy chwilkę mieszając, wlewamy śmietanę i dodajemy sery, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut aż składniki dokładnie się połączą, dokładamy klopsiki, podgrzewamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy niezbyt dokładnie, przekładamy do sosu i mieszamy. Podajemy przybrane posiekanym pomidorem i świeżymi listkami bazylii albo ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i tartym parmezanem. Jeśli mamy pomidory marynowane w czystej oliwie, bez ziół, to sos doprawiamy niewielką ilością bazylii lub oregano. Danie jest dosyć efektowne i możemy podać je nawet na małym przyjęciu. Na zdjęciach dwa sposoby podania.

Składniki

  • 6 garści makaronu świderki (użyłam takiego z mąki pełnoziarnistej)15 dkg mięsa mielonego
  • 2 łyżki startej drobno cebuli
  • 1 czubata łyżka startej drobno surowej marchewki
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5-6 pomidorów suszonych marynowanych w oliwie z ziołami
  • ok. 3/4 szkl. śmietanki kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka pokruszonego sera Gorgonzola
  • 1 łyżeczka tartego drobno parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy (może być od pomidorów)
  • do smaku: sól i pieprz biały mielony

Podobne przepisy do Świderki z klopsikami