Pomidory mielimy albo miksujemy (jeden zostawiamy do dekoracji). Mięso mieszamy z żółtkiem, kaszą i połową cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest zbyt rzadkie dosypać jeszcze nieco kaszy. Zwilżonymi zimną wodą rękami formować kuleczki wielkości małych orzechów włoskich, obtaczać lekko w mące i kłaść na rozgrzaną oliwę, obsmażyć na złoto ze wszystkich stron, przełożyć na talerz. Na patelnię dodajemy resztę cebuli i zmiksowane pomidory, smażymy chwilkę mieszając, wlewamy śmietanę i dodajemy sery, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut aż składniki dokładnie się połączą, dokładamy klopsiki, podgrzewamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy niezbyt dokładnie, przekładamy do sosu i mieszamy. Podajemy przybrane posiekanym pomidorem i świeżymi listkami bazylii albo ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i tartym parmezanem. Jeśli mamy pomidory marynowane w czystej oliwie, bez ziół, to sos doprawiamy niewielką ilością bazylii lub oregano. Danie jest dosyć efektowne i możemy podać je nawet na małym przyjęciu. Na zdjęciach dwa sposoby podania.