Szarlotka

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać proszek do pieczenia, mąkę oraz śmietanę, jajka i żółtka, zagnieść szybko ciasto które schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na dwa placki, jednym wyłożyć dno formy, na nie wyłożyć na nie całe nadzienie jabłkowe i przykryć drugim plackiem.
Piec przez około 40 min w temp.180 st, po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Nadzienie jabłkowe:
1kg jabłek obrać, pokroić w mniejsze kawałki, podlać 1/2 szklanki wody, dosypać cukier i rozgotować na koniec dodać kaszkę manną i resztę pokrojonych na mniejsze kawałki jabłek.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kaszki manna

Podobne przepisy do Szarlotka