Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan

Reklama

Opis przygotowania

Zagnieść ciasto z żółtek, 1/2 szklanki cukru, mąki, proszku do pieczenia i margaryny. Podzielić na 3 części i 2 z nich zamrozić. Trzecią częścią wylepić wyłożoną papierem do pieczenia dużą prostokątną blaszkę (nie trzeba smarować blachy ani posypywać bułką tartą-jeśli użyjemy papieru do pieczenia). Jabłka mieszamy z suszoną żurawiną i orzechami pekan i smarujemy nimi ciasto. Ścieramy na grubej tarce jedną część zamrożonego ciasta bezpośrednio na jabłka. Z białek ubijamy ze szczyptą soli sztywną pianę, następnie dalej ubijając dodajemy powoli cukier (1 szklankę) i na koniec wsypujemy kisiel żurawinowy (proszek). Wymieszaną pianę żurawinową nakładamy na starte ciasto i ścieramy na tarce ostatnią część mrożonego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i pieczemy 55 minut.

Składniki

  • 5 jaj 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 czubata łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 2 słoiczki (po 0,33 l ) powideł jabłkowych
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 1 kisiel żurawinowy z cukrem Winiary
  • 0,5 szklanki wyłuskanych orzechów pekan

Podobne przepisy do Szarlotka z żurawiną i orzechami pekan