Pieczarki (muszą być malutkie) oczyścić, skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na 15-30min. Kiełbasę pokroić na grube plasterki. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry. Na szpadki nadziewać na przemian pieczarki i kiełbasę, tyle ile się zmieści. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć szaszłyczki ze wszystkich stron aż się zrumienią. Następnie na tej samej patelni podsmażyć cebulę z resztą pieczarek (większe można przekroić na pół lub ćwiartki), przyprawić solą i pieprzem, na wierzchu położyć szaszłyki i dusić 2-3 min. żeby się zagrzały. Podawać na gorąco jako samodzielną przekąskę albo danie kolacyjne…z dodatkiem sałatki z pomidorów albo ogórków.