Szaszłyczki kiełbasiano – pieczarkowe

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki (muszą być malutkie) oczyścić, skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na 15-30min. Kiełbasę pokroić na grube plasterki. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry. Na szpadki nadziewać na przemian pieczarki i kiełbasę, tyle ile się zmieści. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć szaszłyczki ze wszystkich stron aż się zrumienią. Następnie na tej samej patelni podsmażyć cebulę z resztą pieczarek (większe można przekroić na pół lub ćwiartki), przyprawić solą i pieprzem, na wierzchu położyć szaszłyki i dusić 2-3 min. żeby się zagrzały. Podawać na gorąco jako samodzielną przekąskę albo danie kolacyjne…z dodatkiem sałatki z pomidorów albo ogórków.

Składniki

  • 30 dkg cienkiej kiełbasy czosnkowej30-50 dkg małych pieczarek
  • 2-3 cebule
  • olej do smażenia
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do smaku: pieprz biały mielony, sól
  • olej do smażenia
  • szpadki szaszłykowe

Podobne przepisy do Szaszłyczki kiełbasiano – pieczarkowe