Szczawiowy krupnik

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć udko, pokrojonego pora, starkowane jarzyny, pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Wsypać opłukaną kaszę. Gotować do miękkości kaszy. Szczaw przebrać, opłukać, bardzo drobno posiekać i włożyć do zupy. Chwilę pogotować i zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku! SMACZNEGO!

Składniki

  • Na 2 l. zupy:1 kurze udo
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki kaszy mazurskiej
  • pęczek (ok. 30 dag) szczawiu
  • 2 średnie ziemniaki
  • śmietana 18%
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, cukier

Podobne przepisy do Szczawiowy krupnik