Sznycle drobiowe z sezamem i serem

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem cayenne – ostrożnie bo jest bardzo ostry! Jajko roztrzepać z mlekiem i olejem sezamowym. Sznycle panierować kolejno w mące pełnoziarnistej, jajku i bułce z sezamem. Kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem do smażenia, zrumienić z obu stron. Kiedy kotlety się usmażą na każdym położyć po plastrze sera, posypać odrobiną sezamu, przykryć patelnię i smażyć jeszcze chwilkę na malutkim ogniu aż ser się rozpuści. Podawać z ziemniakami i jarzynami.

Składniki

  • 4 nieduże, pojedyncze filety z piersi kurczaka4 plastry sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropli oleju sezamowego
  • 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki ziarenek sezamu
  • do smaku: sól, pieprz cayenne
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Sznycle drobiowe z sezamem i serem