Szybka kalafiorowa z chili

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Chili oczyścić z nasion, drobno posiekać. Pora dokładnie wypłukać, pokroić w półplasterki. W garnku rozpuścić masło, dodać pora, chili, liść laurowy i ziemniaki, smażyć mieszając 2-3 min. aż por się zeszkli a ziemniaki będą dobrze obtoczone w tłuszczu. Zalać całość 2-3 szkl. wody albo wywaru jarzynowego. Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą prawie miękkie, ok. 5-8 min.. Następnie dodać kalafiora i gotować następne kilka minut, ale pilnować żeby kalafior się nie rozgotował. Jogurt roztrzepać z odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy i wlać do garnka, przyprawić solą i pieprzem. Już nie gotować. Podawać posypaną obficie koperkiem.

Składniki

  • 1 szkl. małych różyczek kalafiora2 ziemniaki
  • kawałek pora, biała część, ok. 3-5 cm
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (albo chudej śmietanki)
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

Podobne przepisy do Szybka kalafiorowa z chili