Szynka gotowana – domowa

Reklama

Opis przygotowania

Zakupioną szynkę umyć,włożyć do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby).Do zimnej wody wsypać sól peklową dodać kilka ząbków czosnku,ziele angielskie ,liście laurowe i pieprz.
Włożyć szynkę,obciążyć talerzykiem aby nie wypływała,odstawić w chłodne miejsce na 3-7 dni
w zależności od wielkości kawałka mięsa im większy
tym dłużej.W przypadku 1 kg szynki 3 dni.Po tym czasie szynkę z zalewą zagotować na małym ogniu
doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut wyłączyć
zostawić do wystudzenia do następnego dnia.
Nazajutrz czynność powtórzyć zagotować,gotować 5
minut ostudzić w wywarze.Po ostudzeniu wyjąć,osączyć dostudzić w lodówce.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej (kulka)Zalewa do peklowania składniki :
  • 3 l wody
  • 180 G soli peklowej (60 g x litr wody)
  • kilka ząbków czosnku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • łyżeczka pieprzu grubo mielonego

Podobne przepisy do Szynka gotowana – domowa