Szynka w ziołowej skórce

Reklama

Opis przygotowania

Umyte i osuszone mięso nakłuć, natrzeć solą peklową oraz pieprzem i zostawić w lodówce na minimum 24 godz. Po tym czasie mięso przełożyć do brytfanki, podlać wodą do połowy swojej wysokości, dodać kostki bulionowe, liście laurowe i ziarna pieprzu oraz drobno pokrojony czosnek, gotować na kuchence około 20 min, następnie wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do temp. 200st na 45-50min, po tym czasie wyjąć brytfankę i posmarować mięso mieszanką ziół i wstawić mięso ponownie do wyłączonego, ale jeszcze gorącego piekarnika. Ziołowa mieszanka: W miseczce wymieszać musztardę z roztartym czosnkiem i ziołami. Ja podawałam na zimno jako wędlinę, ale po zagęszczeniu sosu jaki powstaje nam podczas pieczenia mięsa, możemy podawać na gorąco do obiadu.

Składniki

  • Szynka wieprzowa surowa około 1.5 kg 2 kostki bulionowe ja miałam warzywne
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu
  • sól peklowa około 2 łyżek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki ziół (tymianek, oregano, bazylia, estragon)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku

Podobne przepisy do Szynka w ziołowej skórce