Tagliatelle z orzechami i szynką parmenską

Reklama

Opis przygotowania

W dużym rondlu, w osolonej wodzie, gotujemy makaron.
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kawałeczki szynkę około 1 min. Dodajemy posiekany czosnek i orzechy (też posiekane) i smażymy jeszcze razem około 2 minuty.
Dolewamy śmietanę oraz ser (pokrojony w kosteczkę) i dokładnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje na koniec doprawiamy pieprzem do smaku.
Wyjmujemy ugotowany makaron na talerz i polewamy naszym sosem.
Smacznego!

Składniki

  • makaron tagliatelle (ja dałam 6 gniazd)½ szkl. obranych orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 80g szynki parmeńskiej
  • 150-200 m. śmietany 12%
  • oliwa do smażenia
  • ser pleśniowy (jak ktoś nie lubi może być parmezan)

Podobne przepisy do Tagliatelle z orzechami i szynką parmenską