Tagliatelle ze szpinakiem i serem gorgonzola

Reklama

Opis przygotowania

Na rozgrzaną w rondlu oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak aby się nie przypalił. Wrzucamy umyte liście szpinaku, rwąc je na mniejsze części. Dusimy aż zmięknie, ok.10 minut. Przyprawiamy do smaku (ja dodaję świeży szpinak zamiast mrożonego, gdyż nadaje on wyjątkowego smaku, ale oczywiście można go zastąpić mrożonym).
W tym czasie gotujemy makaron al dente. Do szpinaku wlewamy śmietanę i podgrzewamy. Dodajemy pokrojony ser i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Wykładamy sos na makaron, dodajemy kilka pomidorków i listków bazylii. Smacznego!

Składniki

  • makaron tagliatelle kolorowy250 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 g śmietany 18%
  • czosnek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • bazylia, oregano
  • pieprz sól
  • kilka pomidorków koktajlowych

Podobne przepisy do Tagliatelle ze szpinakiem i serem gorgonzola