Tarta cebulowa

Reklama

Opis przygotowania

CIASTO:

Mąkę wymieszać z solą, wiórkami masła i wodą. Zagnieść ciasto i uformować je w kulkę. Zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem ( najlepiej okrągłej). Nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.

FARSZ CEBULOWY:

Obraną i pokrojoną w pół prążki cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Rozmącić jajka, wymieszać ze śmietaną i startym serem. Następnie dodać wcześniej przyrumienioną cebulę, doprawić oregano, solą i pieprzem.

Farsz wyłożyć na ciasto i piec całość około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

ZAMIAST CEBULI MOŻNA PRZYGOTOWAĆ FARSZ Z POREM, POMIDOREM, KUKURYDZĄ LUB GRZYBAMI CZY BROKUŁAMI.

SMACZNEGO 🙂

Składniki

  • Ciasto: 1,5 szklanki mąkipół kostki masła
  • 3-4 łyżki wody
  • pół łyżeczki soli
  • Farsz cebulowy: 3-4 cebule
  • łyżka oleju
  • łyżeczka masła
  • 2 jajka
  • 10-15 dag sera żółtego
  • pół pojemnika śmietany
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Tarta cebulowa