CIASTO:
Mąkę wymieszać z solą, wiórkami masła i wodą. Zagnieść ciasto i uformować je w kulkę. Zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem ( najlepiej okrągłej). Nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
FARSZ CEBULOWY:
Obraną i pokrojoną w pół prążki cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Rozmącić jajka, wymieszać ze śmietaną i startym serem. Następnie dodać wcześniej przyrumienioną cebulę, doprawić oregano, solą i pieprzem.
Farsz wyłożyć na ciasto i piec całość około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
ZAMIAST CEBULI MOŻNA PRZYGOTOWAĆ FARSZ Z POREM, POMIDOREM, KUKURYDZĄ LUB GRZYBAMI CZY BROKUŁAMI.
SMACZNEGO 🙂