Tartaletki z jabłkami

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę, miękką margarynę,proszek do pieczenia,jajko, cukier i śmietanę zagnieść na kruche ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części jedną rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą foremki, Dno po nakłuwać widelcem. Drugą część przykryć ściereczką.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wsypać do rondla, dodać cukier, miód, wymieszać i smażyć na małym ogniu ok10-15 minut. Tak aby kostka się nie rozprażyła.
Powstały farsz nałożyć do wylepionych ciastem foremek. Następnie rozwałkować drugą część ciasta, powykrawać kółka wielkości tartaletek i przykryć nimi szczelnie jabłeczny farsz i wierzch również po nakłuwać widelcem.
Przygotowane babeczki poukładać na blaszkach i wstawić do gorącego piekarnika. Piec na złoto-brązowy kolor 35-40 minut.

Składniki

  • Ciasto:40 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 15 dkg cukru kryształu
  • ok.1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Podobne przepisy do Tartaletki z jabłkami