Tatterowiec

Reklama

Opis przygotowania

Zakwas wymieszac z makami,sola,cukrem i woda.Ciasto powinno byc lepkie oraz dosyc luzne.Ciasto pozostawic w misce do wyrosniecia na ok.1 godzine.Po tym czasie wysmarowac keksowke maslem i posypac platkami oswianymi.Ciasto wylozyc do keksowki i pozostawic do wyrosniecia na ok.2 godziny.Wyrosniete ciasto posmarowac oliwa i wlozyc do zimnego piekarnika.Nastawic tem. 200 stopni C.Piec godzine,mozna dopiekac juz bez keksowki przez jakies 10 min.Studzic na krratce.Smacznego:)

Składniki

  • 100 g maki zytniej,razowej
  • 300 g maki pszennej chlebowej
  • 400 g zakwasu zytniego
  • 150 ml wody
  • 1 lyzka soli
  • pol lyzeczki ciemnego cukru

Podobne przepisy do Tatterowiec